بیوانفورماتیک در کشاورزی و چالشهای آن در قرن حاضر

بیوانفورماتیک در صنعت کشاورزی
در عصر حاضر بیوانفورماتیک در ایران و جهان، جایگاه ویژهای پیدا کرده است. بیوانفورماتیک ترکیبی از چندین رشته؛ از فیزیک، ریاضیات، علوم و فتاوری گرفته تا زیستشناسی، مهندسی، آمار و علومکامپیوتر است و در تعیین نحوهی استفاده از دادههای به دست آمده از طریق آزمایشهای بیولوژیکی نقش ویژهای دارد.
یکی از کاربردهای بیوانفورماتیک، استفاده از علوم کامپیوتر و روشهای محاسباتی برای پردازش و مدیریت دادههای بیولوژیکی میباشد. همچنین بیوانفورماتیک برای تجزیه، تحلیل و پیشبینی ساختار و عملکرد محتوای ژنومی، دادههای بیولوژیکی و ماکرومولکولهایی نظیر پروتئین (حوزه بیوانفورماتیک پروتئین) استفاده میشود.
تا به امروز، بیوانفورماتیک تأثیرات قابل توجهی بر سلامت انسان، محیط زیست، انرژی، بیوتکنولوژی و بخش کشاورزی داشته است.
در صنعت کشاورزی نیز، بیوانفورماتیک گیاهی برای گسترش درک فعلی از عملکردهای مختلف گیاهان، محافظت از گیاهان در برابر عوامل استرسزای مضر و بهبود کیفیت گیاه برای مصرف انسان استفاده شدهاست.
جایگاه بیوانفورماتیک در حوزهی کشاورزی
کمبود غذا به دلیل کاهش منابع و رشد جمعیت، به یکی از مهمترین دغدغههای امروز بشر تبدیل شدهاست. به دلیل افزایش تصاعدی جمعیت جهان، سه محدودیت مهم در حوزهی کشاورزی ایجاد شدهاست که عبارتند از:
- کمتر شدن زمینهای کشاورزی
- کاهش منابع انرژی
- تغییرات آب و هوایی غیرقابل پیشبینی
به همین دلیل است که در حال حاضر نیاز به استفاده از روشهای پیشرفتهتر و مدرنتر در حوزه بیوتکنولوژی کشاورزی، بیش از پیش احساس میشود.
در طی ده سال گذشته هم، سرعت پیشرفت در حوزهی بیوانفورماتیک ساختاری و زیستشناسی محاسباتی، افزایش چشمگیری داشته است.
کاربرد بیوانفورماتیک در کشاورزی
ابزارهای بیوانفورماتیک، نقش مهمی در ارائهی اطلاعات ژنهای موجود در ژنوم انواع گونهها را ایفا میکنند. بدون استفاده از این ابزارها، جمعآوری، مدیریت فرآیند، تجزیه و تحلیل و تفسیر دادههای عظیم به دست آمده از پروژههای توالییابی کل ژنوم، غیرممکن است. تعیین توالی ژنوم گیاهان و جانوران هم، مزایای بسیار زیادی در حوزهی کشاورزی دارد.
همچنین از ابزارهای بیوانفورماتیک میتوان برای مطالعهی عملکرد ژنهای گیاهان نیز استفاده کرد. این مطالعات در نهایت منجر به تولید گونههای گیاهی پیشرفته، در حوزهی کشاورزی شدهاست. بنابراین از بیوانفورماتیک در حوزهی کشاورزی، میتوان برای تولید محصولات قویتر، مقاومتر به خشکی، بیماریها و حشرات و بهبود کیفیت گیاهان استفاده کرد. به طور خلاصه بیوانفورماتیک در کشاورزی شامل کاربردهای زیر است:
- مقاومت گیاهان در برابر حشرات
- بهبود کیفیت تغذیهی انسان
- بهبود عملکرد گیاهان
- مطالعات تغییرات آب و هوایی
- توسعه انواع گیاهان مقاوم به خشکی و …
جهت کسب اطلاعات بیشتر در حوزه بیوانفورماتیک در کشاورزی، میتوانید بر روی این لینک کلیک کنید.
دورهی جامع منطق و مبانی علم بیوانفورماتیک
یکی از دورههای برگزار شده در مجموعهی کمپ بیوانفورماتیک، دورهی جامع منطق و مبانی علم بیوانفورماتیک است. این دوره ایده آل برای پژوهشگرانی است، که مایل به کسب دانش و تجربه در حوزهی بیوانفورماتیک هستند. با شرکت در این دوره میتوانید اطلاعات خود را در حوزهی علم بیوانفورماتیک بهروز کرده و دانشتان را در این زمینه ارتقا دهید. ما در این مسیر با کمال افتخار شما را همراهی کرده و قدم به قدم با بهرهگیری از علوم روز دنیا، در کنار شما خواهیم بود.
توصیهی ما به شما این است که از همین حالا مسیر حرفهای شدن را انتخاب کنید. شما میتوانید با کلیک بر روی این لینک، در مسیر پیشرفت و توسعه قدم بگذارید.
دیدگاهتان را بنویسید