بخشهای مجهول ژنوم انسان
مقدمهای بر بخشهای مجهول ژنوم انسان
یک تیم بینالمللی از دانشمندان میگویند که کل ژنوم انسان، از جمله بخشهای مجهول ژنوم انسان را که دو دهه پیش در توالییابی اولین ژنوم انسان نادیده گرفته شده بودند، توالییابی و مونتاژ کردهاند. این ادعا، در صورت تایید، از دستاورد رهبران پروژه ژنوم انسانی، پیشی میگیرد. جزئیات این ادعا در 27 مه منتشر شد و جزئیات آن را میتوانید در این لینک مشاهده کنید.
نظرات دیگران در مورد بخشهای مجهول ژنوم انسان
کارن میگا، محقق دانشگاه کالیفرنیا میگوید:
“این تحقیق سعی میکنید نواحی ناشناخته ژنوم انسان را کشف کند، کاری که قبلاً هرگز انجام نشده است و دلیل اینکه قبلاً انجام نشده است هم این است که این، یک کار سخت و دشواری است”
میگا تاکید کرد که تا زمانی که مقاله توسط همتایان بررسی و در یک مجله پزشکی منتشر نشود، این اطلاعیه را رسمی تلقی نخواهد کرد.
برای مطالعه بیشتر در این راستا، روی عنوان زیر کلیک کنید:
Psst, the human genome was never completely sequenced. Some scientists say it should be
به گفته محققان، ژنوم جدید با فناوریهای جدید توالییابی که توسط دو شرکت بخش خصوصی توسعه یافتهاند، امکانپذیر شد. جورج چرچ، زیست شناس هاروارد و پیشگام توالییابی، این کار را “بسیار مهم” خواند. او گفت که دوست دارد در صحبتهایش به این نکته توجه کند که تاکنون هیچکس کل ژنوم یک مهرهدار را توالیبندی نکرده است. اوان بیرنی، معاون مدیر کل آزمایشگاه بیولوژی مولکولی اروپا نیز خاطر نشان کرد که:
“مقالههای ژنوم اصلی به دقت نوشته شده بودند، زیرا آنها هر مولکول DNA را از یک سر به سر دیگر توالییابی نمیکردند. کاری که این گروه انجام داده است این است که نشان میدهد میتوانند این کار را سرتاسر انجام دهند”
قطعات گمشده پازل انسان چقدر مهم هستند
در همین راستا، دعوت میکنیم پست دیگر کمپ بیوانفورماتیک با عنوان “اهمیت بیوانفورماتیک در پروژه ژنوم انسان” را با کلیک کردن بر روی این لینک مطالعه کنید. حال سوال این است که چرا 20 سال طول کشید تا این 8 درصد ژنوم مجهول، توالییابی شود؟؟؟ این در حالی است که هزینه تعیین توالی ژنوم از 300 میلیون دلار به 300 دلار کاهش یافته است!!!! پاسخ به روش کار فناوریهای توالییابی DNA مربوط میشود.
برای مثال DNA sequencerهای فعلی، ساختهشده توسط شرکت ایلومینا، قطعات کوچکی از DNA را میگیرند، آنها را رمزگشایی میکنند و پازل حاصل را دوباره جمع میکنند. این برای بیشتر ژنوم خوب عمل میکند، اما نه در مناطقی که کد DNA نتیجه الگوهای تکراری طولانی است. در همین راستا برای مطالعه بیشتر روی عنوان زیر کلیک کنید:
At Illumina, the ‘era of the genome’ has arrived. But what role will the company play
جزئیات این تحقیق و چاپ مقاله
اگر تا به حال به کروموزوم ها نگاه کرده باشید، آنها مانند رشتههایی هستند که به هم گره خوردهاند. این گرهها centromeres هستند، دستههایی از DNA که کروموزومها را در کنار هم نگه میدارند. آنها نقش کلیدی در تقسیم سلولی دارند و پر از تکرار هستند. در واقع این سانترومرها بودند که کارن میگا را به دیدن این مناطق گمشده کشاندند.
چرا مناطقی که برای حیات و برای نحوه عملکرد سلول بسیار اساسی هستند، بر روی بخشهایی از ژنوم ما قرار دارند که این بخشها پشت سر هم تکرار میشوند؟ این سوالی بود که او را در بحث با آدام فیلیپی، محققی در انستیتوی ملی بهداشت، به پیشنهاد شروع ابتکار فعلی خود، به نام the Telomere 2 Telomere Consortium سوق داد.
در نهایت تحقیق ذکر شده در Science doi: 10.1126/science.abj6987 منتشر شد و هماکنون آن را میتوانید مطالعه کنید.
درباره کمپ بیوانفورماتیک
کمپ بیوانفورماتیک نام مجموعه جوانی است که با هدف توسعه علم بیوانفورماتیک تشکیل شده است. این مجموعه با تیم تحقیقاتی قوی و بهروزی که دارد، دورههای آموزشی هوشمندانهای طراحی میکند تا بتواند در گسترش علم بیوانفورماتیک قدم بردارد. در همین راستا کمپ بیوانفورماتیک تاکنون بیش از هزاران نفر را به طور مستقیم و غیر مستقیم آموزش داده است. همچنین این کمپ با انجام پروژههای بیوانفورماتیکی در قالب “تیم پروژه کمپ بیوانفورماتیک” در تلاش است تا در پیشرفت پروژههای بیوانفورماتیکی کشور سهیم باشد.
نوشته های بیشتر از کمپ بیوانفورماتیک
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.