سلول درمانی چیست و چه کاربردهایی دارد؟
سلول درمانی چیست؟
سلول درمانی، شاخهای از علم پزشکی ترمیمی است. در این شاخه درمانی از تزریق سلولهای فرآوری شده برای ترمیم سلولها و بافتهای اعضای بدن بیمار استفاده میشود. در بیماریهایی که عملکرد بافت بدن مختل میشود -مانند بیماریهای خونی- از این روش درمانی استفاده میشود.
عملکرد این شیوه درمانی به چه صورت است؟
در بیماریهایی که سلولهای زنده به سلولهای دیگر تبدیل شوند و یا عملکرد آنها مختل شود سلول درمانی روشی مناسب برای درمان میباشد. عملکرد این روش به این صورت است که سلول زنده به سلولهای بیمار پیوند داده میشود، که در نتیجه اون، سلولهای پیوند شده، در محل آسیب قرار گرفته و رشد سلولها را با مواد ترشح شده تحریک میکنند.
روش cellular therapies
این روش یکی از روشهای عالی درمانی به لحاظ بیخطر بودن آن است. همچنین در این روش درمانی احتیاجی به بستری شدن بیمار و طی کردن دوران نقاهت نیست. این روش یک درمان سرپایی محسوب میشود. در همین راستا و برای کسب اطلاعات بیشتر پیشنهاد میکنیم مقالهی Cell Therapy: Types, Regulation, and Clinical Benefits را نیز با کلیک کردن بر روی این لینک مطالعه کنید.
آیا امکان رد درمان در پیوند از طریق این روش وجود دارد؟
این روش شامل پیوند سلولهای زنده به سلولهای مرده میشود. در صورتی که سلول زنده از بدن خود فرد پیوند شود، امکان رد درمان وجود ندارد. اما در صورت پیوند سلول زنده فرد دیگر به بدن بیمار امکان رد درمان وجود دارد. هرچه نسبت خویشاوندی فرد اهدا کننده با بیمار نزدیکتر باشد امکان رد درمان کمتر میباشد.
دستاورد این روش در مقابله با بیماریها
این شاخه از روش درمان دستاوردهای زیادی عاید حوزه پزشکی کرده است و باعث موفقیتهایی نیز در زمینه درمان بیماریهای پوستی شده است. درمان بیماریها و اختلالات و مشکلات پوستی همچون سوختگی، ویتیلیگو یا بیماری لک و پیس، چین و چروک، جای بخیه، اسکار آکنه و … و درمان ریزش مو با این روش انجام میشود که دارای نتایج عالی است.
فیبرو پلاست چیست؟
این روش درمان به وسیله سلول فیبروبلاست انجام میگیرد. منظور از فیبروبلاست سلولهای سازندهای است که محرک رشد و کلاژنسازی در پوست میباشند. این سلولها برای حفظ ساختار و بافت پوست نقش مهمی دارند.
حفظ بند ناف برای درمان بیماریهای سلولی
بهترین و سادهترین روش برای اجرای این روش درمان استفاده از بند ناف و ذخیره سلولهای بنیادی بند ناف نوزاد در حین زایمان میباشد. سلولهای بنیادی از مغز استخوان خون محیطی یا از بند ناف گرفته میشوند. محققان استفاده از سلولهای مغز استخوان را به عنوان رایجترین شیوه درمان به کمک این روش معرفی کردهاند.
کاربرد بیوانفورماتیک در سلتراپی
همانطور که بیان شد، سلتراپی از شیوههای درمانی جدید میباشد که در درمان بسیاری از بیماریهای صعب العلاج مورد استفاده قرار میگیرد. بهترین روش برای انجام این شیوه درمانی؛ استفاده از سلولهای مغز استخوان و ذخیره بند ناف نوزاد میباشد.
از اینرو روشهای هوش مصنوعی، یادگیری ماشین و بیوانفورماتیک چندین زمینه در علوم زیستی از جمله سلتراپی را متحول کردهاند. پتانسیل ترکیب روشهای محاسباتی برای ساخت مدلهای پیشبینیکننده برای توسعه فناوریهای سلول درمانی، موضوع مهمی است که برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه، پیشنهاد میکنیم در کنار مطالعه این پست، مقالهی Harnessing the power of artificial intelligence to advance cell therapy را نیز با کلیک کردن بر روی این لینک مطالعه کنید.
همانطور که میبینید این روزها اهمیت بیوانفورماتیک بر جامعه علمی پوشیده نیست و قراگیری علوم محاسباتی به دانشجویان و اساتیدی که با علوم بیولوژیکی سروکار دارند پیشنهاد میشود. اگر شما هم به دنبال فراگیری علم بیوانفورماتیک هستید، پیشنهاد میکنیم با کلیک کردن بر روی لینک زیر در دورههای بیوانفورماتیکی کمپ بیوانفورماتیک شرکت کنید.
آموزش بیوانفورماتیک از طریق کمپ بیوانفورماتیک
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.