شناسایی نشانههای اوتیسم در نوزادان با روشهای محاسباتی
اوتیسم چیست؟
اوتیسم که به آن اختلال طیف اوتیسم (ASD) نیز گفته میشود، یک وضعیت پیچیده رشدی است که بر نحوه تعامل، ارتباط، یادگیری و رفتار افراد تأثیر میگذارد. افراد مبتلا به ASD تفاوتهایی در عملکرد مغز خود دارند که میتواند رفتار و تعاملات اجتماعی آنها را تحت تأثیر قرار دهد. اوتیسم معمولاً پیش از ۳ سالگی ظاهر میشود و در تمام طول زندگی فرد ادامه دارد. این اختلال یک وضعیت طیفی است، به این معنا که افراد را به شیوهها و درجات مختلف تحت تأثیر قرار میدهد. افراد مبتلا به اوتیسم ممکن است با چالشهای زیر روبرو باشند:
- برقراری ارتباط
- یادگیری
- تطبیق با تغییرات
- حساسیت به تحریکات حسی
شناسایی نشانههای اوتیسم
مطالعهای از دانشگاه دوک نشان میدهد که اوتیسم را میتوان تقریباً از بدو تولد در کودکان، با استفاده از الگوریتمی برای بررسی سوابق سلامت آنها، تشخیص داد.
دیوید ماندل، استاد روانپزشکی در دانشکده پزشکی پرلمن دانشگاه پنسیلوانیا، در مصاحبه با USA Today گفت:
«ما میتوانیم از 30 روز نخست تجربهی مراقبتهای بهداشتی کودک استفاده کنیم تا بگوییم: این کودک واقعاً در معرض خطر است».
الگوریتم تشخیص اوتیسم
محققان سوابق پزشکی الکترونیکی 45,000 کودکی را که در دوران نوزادی بین سالهای 2006 تا 2020 در سیستم بهداشتی دانشگاه دوک تحت درمان بودند، تجزیهوتحلیل کردند. آنها الگوریتمی ایجاد کردند که میتواند پیشبینی کند کدام نوزادان بعداً به اوتیسم مبتلا خواهند شد. این نوزادان بیشتر به چشمپزشک یا متخصص مغز و اعصاب مراجعه کرده بودند، مشکلات معده یا گوارشی داشتند، یا فیزیوتراپی دریافت کرده بودند.
متیو انگلهارد، استادیار آمار زیستی و بیوانفورماتیک و یکی از نویسندگان این مطالعه، گفت:
«تعداد زیادی از عوامل در کل مشخصات سلامتی نوزاد وارد مدلها شدند. هر یک از این عوامل بهطور فزایندهای نقش دارند.»
تیم تحقیق “توجه ویژهای به نحوه عملکرد این مدل در گروههایی از کودکان داشت؛ کودکانی که اغلب در روشهای غربالگری سنتی نادیده گرفته میشوند. این گروه شامل دختران، کودکان رنگینپوست، و کودکانی با تشخیص ترکیبی اوتیسم و ADHD بود که در نتیجه از مزایای تشخیص زودهنگام محروم میمانند.”
جرالدین داوسون، مدیر مرکز اوتیسم و رشد مغز دانشگاه دوک و یکی از نویسندگان این مطالعه، گفت:
«این مطالعه میتواند منجر به استفاده از این الگوریتم همراه با ابزارهای دیگر برای تشخیص زودهنگام و کمک به کودکان شود.»«ما باید اوتیسم را نهتنها بهعنوان یک وضعیت سلامت رفتاری، بلکه بهعنوان حالتی که سلامت جسمی را نیز در بر میگیرد، در نظر بگیریم.
پیشنهاد میکنیم برای مطالعه بیشتر درباره آینده علوم محاسباتی، مقالهی «آینده رشته بیوانفورماتیک به کجا میرود؟» را بخوانید. همچنین، برای آشنایی بیشتر با تحقیقی که در اینجا به آن پرداختیم، میتوانید با کلیک روی این لینک مقاله کامل را مطالعه کنید.
درباره کمپ بیوانفورماتیک
کمپ بیوانفورماتیک نام مجموعه جوانی است که با هدف توسعه علم بیوانفورماتیک تشکیل شده است. این مجموعه با تیم تحقیقاتی قوی و بهروزی که دارد، دورههای آموزشی هوشمندانهای طراحی میکند تا بتواند در گسترش علم بیوانفورماتیک قدم بردارد. در همین راستا کمپ بیوانفورماتیک تاکنون بیش از هزاران نفر را به طور مستقیم و غیر مستقیم آموزش داده است. همچنین این کمپ با انجام پروژههای بیوانفورماتیکی در قالب “تیم پروژه کمپ بیوانفورماتیک” در تلاش است تا در پیشرفت پروژههای بیوانفورماتیکی کشور سهیم باشد.
نوشته های بیشتر از کمپ بیوانفورماتیک
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.